Elektrische montage: stap zeven in de bouw van een machine

Nieuwsoverzicht Back to news

De bouw van een machine, dat gebeurt in verschillende fases. Elektromonteur Gerd Schaeken vertelt u meer over de zevende stap, de elektrische montage.

“Als het werk van de mechanische monteurs erop zit, is het aan ons. Zij assembleren de machine, wij staan in voor de bekabeling van en naar de elektrische kast. De kabels die de machine doen werken, zeg maar. De elektrische montage voeren we uit op basis van de schema’s van de elektrische ingenieur. Dat is onze handleiding.”

“Het begint met de kabels te trekken. Die leiden we binnen in de kast via de wartels. Dan sluiten we aan volgens schema. Zodra alles is aangesloten, begin ik te testen. Ik controleer de in- en output: wat komt binnen en wat gaat buiten? Op die manier spoor ik eventuele fouten op. De kabels trekken, is het ruwere werk van de elektrische montage. Het testen het fijnere werk. Letterlijk en figuurlijk, want dat laatste vind ik zelf ook het uitdagendste.”

Van anderhalve dag tot één maand

“Hoelang ik bezig ben aan een project, hangt af van de complexiteit en de grootte van de machine. Het is eigenlijk heel simpel: hoe groter de installatie, hoe groter de kast en hoe meer werk voor mij (lacht). Voor een klein project ben ik op anderhalve dag rond, een gemiddelde machine neemt een week in beslag. Het langste dat ik ooit bezig ben geweest aan één machine is een maand.”

“Na ons is het de beurt aan de programmeur. Hij brengt de machine met de juiste code tot leven.