Machine ombouwen: de ROI wordt vaak te laag ingeschat

Nieuwsoverzicht Back to news
machine ombouwen

De ROI is van doorslaggevend belang in de beslissing tussen uw bestaande machine om te laten bouwen of voor een nieuwe te gaan. Toch merken we in de praktijk dat bedrijven die ROI voor een retrofit vaak te laag inschatten. Waardoor hun business case niet accuraat is. Wat dan weer leidt tot een groter risico op een slechte beslissing. Ons advies: probeer het volledige plaatje te zien.

In een vorig artikel hadden we het al over het kostenplaatje van een machine ombouwen. De conclusie daar was dat bedrijven die kosten vaak te laag inschatten. Omdat we de neiging hebben om alleen te tellen wat we kunnen zien. En we daardoor de uren in zo’n project onderschatten.

Een machine ombouwen, gaat u dus waarschijnlijk meer kosten dan u eerst dacht. Dat is natuurlijk geen fijn nieuws om te brengen, maar wel de enige juiste. En daar is het ons om te doen: dat de cijfers kloppen. Zodat u de best mogelijke beslissing kan nemen.

Maar we hebben ook goed nieuws. Want dat andere cijfer, de ROI, gaat waarschijnlijk hoger uitvallen. Hoezo? Wel, we merken dat de ROI vaak te eng wordt bekeken. De machine gaat zoveel meer of beter produceren, dus dat betekent zoveel meer opbrengst. Terwijl dat maar een deel van het verhaal is. Een belangrijk deel, dat wel, maar die manier van denken levert u niet het totaalplaatje op. Want ook volgende aspecten spelen mee in de ROI.

Hoe vaak ligt uw machine stil?

Wat is de theoretische output van uw huidige machine? Wat schiet daarvan over in de praktijk? Oudere installaties boeten vaak in op betrouwbaarheid. Elk uur dat een machine stilligt, gaat er geld verloren.

Hoeveel tijd kost het om ze weer live te krijgen?

Vaak is het bij oude machines niet duidelijk wat de reden is van een stilstand. Mechanisch of elektrisch? En bij een elektrisch probleem: durven uw techniekers nog aan die oude borden te komen? Waardoor u veel tijd verliest om het probleem in kaart te brengen.

Na de ombouw van uw machine komen er dus uren vrij in uw technisch team. Om aan preventief onderhoud te doen, bijvoorbeeld, in plaats van problemen op te lossen en constant achter de feiten aan te hollen.

Hoe zit het met het energieverbruik?

Hoeveel elektriciteit verbruikt uw machine momenteel? En met hoeveel gaat die factuur naar beneden na de ombouw?

Steeds meer bedrijven zetten ook bewust in op eco friendly. Om zo hun steentje bij te dragen aan een betere wereld. Een energiezuinige machine kan u helpen om die doelen te halen.

Hoe zit het met het ziekteverzuim?

Niet-ergonomische installaties hebben een negatieve impact op het ziekteverzuim bij uw operatoren. Ook een factor om in rekening te brengen bij de ROI voor de ombouw van uw machine.

Machine ombouwen: conclusie?

Dit zijn maar enkele voorbeelden om een correcter beeld te krijgen op de ROI van uw investering. Maar ze maken hopelijk wel duidelijk dat terugverdientijd meer is dan alleen de output van een machine.

Hou dus een open blik als u de vraag Wat brengt het op? berekent. Breng ook de andere winstfactoren in kaart.

Eens van gedachte wisselen hierover? Of wilt u uw business case eens aan ons voorleggen? Neem contact met ons op.