Machine opleveren: de laatste stap in de bouw van een machine

Nieuwsoverzicht Back to news
Machine opleveren

De bouw van een machine, dat gebeurt in verschillende fases. Automation engineer Silas Verheye vertelt u meer over de allerlaatste stap in het proces: de machine opleveren.

“We bouwen en programmeren de machine hier bij ons ter plaatse. Ze draait hier ook een tijdje proef”, begint Silas. “Alles in orde? Dan demonteren we ze en maken we de machine klaar voor transport. Bestemming: de klant. Doel: de machine opleveren. Daar bouwen onze mechanische en elektrische monteurs ze weer op. En dan is het aan mij om ervoor te zorgen dat die machine uiteindelijk doet waarvoor ze is gemaakt”, vertelt Silas.

“Een machine opleveren, gebeurt altijd in nauw overleg met de projectleider van de klant, de technisch verantwoordelijken en de operatoren. Het is veel meer dan simpelweg een pakketje afleveren. Voor een complexe installatie zijn we toch al snel een week bezig. Het is namelijk de eerste keer dat die machine op haar eindbestemming staat. En het is de eerste keer dat ze meedraait in dat specifieke productieproces.”

“We proberen alles zoveel mogelijk op voorhand in te calculeren. Maar we zijn nu eenmaal beperkt in de testings die we doen. Het is gewoon onmogelijk om dat productieproces volledig te simuleren. Dus als die machine écht voor de eerste keer meedraait, pas dan kan ik die laatste procenten finetunen, samen met de klant. Die ene robotarm die nog net wat verder moet grijpen. Met net iets minder kracht. De transportband die wat sneller moet.”

“We regelen de machine on site in. Tot ze 100% doet wat de klant ervan verwacht.”

“Dat is ook de eerste keer dat de operatoren de machine in actie zien. En ermee aan de slag gaan. Dan is het logisch dat zij vragen, opmerkingen en suggesties hebben. Een controlelamp die niet moet branden, maar knipperen. Een instructie op de display die wat duidelijker kan. Het moet voor hen zo intuïtief mogelijk aanvoelen.”

“Aan mij om die verbeteringen door te voeren. En eventuele problemen op te lossen, zowel softwarematig, mechanisch als elektrisch. Als alles dan op punt staat, leid ik de operatoren op: het zijn uiteindelijk zij die moeten werken met de machine.”

“Pas als de machine 100% doet wat de klant verwacht, en pas als iedereen weet hoe ze ermee moet werken, dan pas zit mijn job erop. En is de machine volledig operationeel.”