“Studenten weten niet wat werken bij een machinebouwer inhoudt"

Nieuwsoverzicht Back to news

Toen Bart afstudeerde op zijn achttiende, wist hij naar eigen zeggen van niks. “Ik had geen idee welke richting ik uit kon. En ik merk datzelfde bij de studenten die ik vandaag spreek. Die hebben geen idee wat het inhoudt om voor een machinebouwer als ons te werken. Terwijl sommigen zich hier echt ongelooflijk zouden amuseren.” Tijd om daar verandering in te brengen. Maak kennis met Bart Aerens, zaakvoerder van IMA Maldegem.

“Als je geïnteresseerd bent in techniek is werken bij een machinebouwer het schoonste wat er is. Hier komt alles samen: creatief denken, engineering, mechanica, programmeren, elektronica…”

“Er zijn twee soorten machinebouwers. Zij die serieproductie doen. Die ontwikkelen en bouwen één bepaald soort machines, zoals verpakkingsmachines, bijvoorbeeld.

“Daarnaast heb je ons, de prototypebouwers. We maken elke keer iets helemaal nieuw. Als een bedrijf een bepaald proces wil automatiseren en die oplossing niet op de markt vindt, klopt het bij ons aan. En dan ontwerpen en bouwen we die productiemachine op maat.”

“Wat we ontwerpen en bouwen is nooit eerder gemaakt. Dat vraagt om veel creativiteit en een goed team om het realiseren.”

“We beginnen dus elke keer vanaf een wit blad. Met een specifieke vraag die nog nooit is gesteld. En het antwoord is elke keer een werkende machine.”

“Om tot die oplossing te komen, hebben we verschillende vaardigheden nodig. Zij die met onze klant praten en het vraagstuk analyseren. Engineers die met creatieve oplossingen komen. Ontwerpers die die ideeën verder ontwikkelen en uittekenen. Handige handen die monteren en bekabelen. Hoe verschillend hun functie ook is, al die mensen hebben twee dingen gemeen: ze zijn creatief en het zijn teamspelers.”

Werken bij een machnebouwer: automation engineer

“Zulke technische profielen met die ingesteldheid zijn niet dik gezaaid. En nog een extra uitdaging: ze moeten bij ons passen. En vice versa. Ik moet 100% zeker weten dat het een IMA-boy of girl is. Een initiatiefnemer. Iemand die vlot communiceert. En vooral een teamspeler – ook als het tegenzit. Maak je een fout? Prima. Maar kom ervoor uit. Ik vind niks erger dan mensen die dat in den duik doen. Loop je ergens tegenaan? Zoek dan hulp bij een collega. Jouw probleem is mijn probleem. Net zoals een succes altijd ons succes is.”

“Mijn sollicitatiegesprekken duren ook altijd meer dan een uur. Ik wil niet alleen weten wat iemand kan, maar wie en hoe die is”, vertelt Bart. “En ik wil vertellen wat we doen. En zodra ik daar aan begin, loopt het gesprek soms uit (lacht). Dan heb je als je over je passie vertelt.”

Werken bij een machinebouwer: de elektromonteur

“Ik ga voor een 100% match. Voor minder doe ik het niet meer. Ik heb vroeger vaak de fout gemaakt om de minst slechte aan te nemen. Hoe druk het hier ook is – ik weiger dat nog te doen. Jaren heb ik tegen dat principe gezondigd, waardoor ik alle hoeken van het gebouw heb gezien.”

“Het is een misverstand dat er alleen ingenieurs werken bij een machinebouwer. Je hoeft geen ingenieur te zijn om hier aan de slag te gaan.”

“Het is een misverstand dat wij alleen ingenieurs zoeken. De juiste ingesteldheid vind ik even belangrijk als skills. Vaardigheden leer je wel on the job. En die job: er is echt geen toffere. Maar te weinig studenten weten wat het inhoudt, werken bij een machinebouwer. Daar probeer ik elke dag verandering in te brengen.”

Zin gekregen om kennis te maken? Check onze laatste vacatures. En hopelijk tot binnenkort…