Cases

Veilige upgrade voor fijnpoeder-droogwalsen van PB LeinerCase

Klant: PB Leiner

Dienst: Retrofit

Sector: Food & Drinks / Medische sector

Cases

Veilige upgrade voor fijnpoeder-droogwalsen van PB LeinerCase

Client: PB Leiner

Service: Retrofit

Sector: Food & Drinks / Medische sector

Veilige upgrade voor fijnpoeder-droogwalsen van PB Leiner

Ultimate Responsive Image Slider Plugin Powered By Weblizar

Uitdaging

De droogwals van PB Leiner verwerkt hoogwaardige, vloeibare gelatine tot een ultrafijn poeder dat, onder meer, gebruikt wordt in de voedings- en medische sector. Op het einde van het droogproces versnijden speciale messen de geharde gelatine. De schilfers vallen in een bak en worden via een schroef getransporteerd.

Deze machine is bijna 30 jaar oud, en bewijst nog steeds uitstekend dienst. Alleen voldeed ze niet meer aan de meest recente veiligheidsnormen. Dat bleek uit het veiligheidsrapport van Pilz. IMA, preferred partner van Pilz, kreeg de opdracht toegewezen om een retrofit toe te passen die het mogelijk maakt de bestaande machine veilig en handig te onderhouden.

 

Oplossing

De messen die de geharde gelatine versnijden tot schilfertjes zijn een belangrijk onderdeel van de droogwals. Ze moeten vaak opnieuw afgesteld, onderhouden of vervangen worden. Ook de rollen moesten beter bereikbaar zijn voor vervanging.

Om dit zowel efficiënt als veilig te kunnen doen, creëerde IMA aan de voorkant een hekwerk dat afklikbaar is na een veiligheidsprocedure. Zo zijn de messen en de rollen toegankelijk zonder de complete afscherming te moeten wegnemen.

Aan de achterkant van de machine voorzag IMA een beveiligd kantelraam dat open kan voor het afnemen van teststalen met zo weinig mogelijke risico: de schroef wordt uitgeschakeld bij het openen van de kantelraam, maar de trommel blijft verder draaien.

De retrofit verliep helemaal volgens de normen in de voedingssector. De constructie is zo opgebouwd dat het water altijd kan wegvloeien, bijvoorbeeld van de schuifhekkens. Enkel hygiënisch materiaal als inox, en voedingsgeschikte kunststof worden gebruikt. Deze laatste hebben steevast een blauwe kleur, omdat blauw wordt herkend door visiesystemen in de voeding.

De trommelzijde is volledig afgeschermd met 2 schuifhekkens die samen een gaaswand vormen. Als extra bescherming is er een vergrendelde toegangsdeur die pas toegang verleent nadat de operator de trommel tot stilstand bracht. Indien nodig kan ook het volledige hekwerk afgenomen worden nadat de gepaste procedure uitgevoerd is.

 

Meerwaarde

Je kan machines in een kooi zetten voor de veiligheid, maar dan zijn ze niet meer toegankelijk. Onze oplossing met afneembaar hekwerk en gecontroleerde toegang met veiligheidsprocedure creëerde de juiste wisselwerking. Een waardevolle machine van enkele decennia oud voldoet opnieuw aan de huidige veiligheidsnormen, zonder aan efficiëntie in te boeten.

Vragen over machinebouw?

Aarzel niet ons te contacteren!

Celine IMA

Céline helpt u graag verder!

T 050 38 56 66
E sales@ima-nv.be
Stel je vraag

Questions About machine building?

Don’t hesitate to contact us!

Joris IMA

Céline will help you!

T 050 38 56 66
E sales@ima-nv.be
Ask your question