Deze robot mag u hacken

Nieuwsoverzicht Back to news
Honeybot

Van de thermostaat bij u thuis tot de sportwatch om uw pols: alles is geconnecteerd. Inclusief onze fabrieken. Waardoor productie-omgevingen een steeds interessanter doelwit worden voor hackers. Maar daar heeft het Georgia Institute of Technology iets
op gevonden. Maak kennis met de HoneyBot.

De HoneyBot is een robotje op vier wielen, met maar één doel: hackers om de tuin leiden. De naam is een knipoog naar het concept van de honeypot. Dat is een computersysteem dat zich bewust kwetsbaar opstelt voor hackers, in de hoop dat zij hun slag proberen te slaan. En terwijl dat gebeurt, probeert de honeypot dan de identiteit van de indringer te achterhalen.

De HoneyBot doet precies hetzelfde, maar dan specifiek in productie- omgevingen. Ook deze robot wil een hacker het gevoel geven dat hij het systeem succesvol heeft gekraakt. Om dat doel te bereiken, doet hij alsof hij een machine is uit een echte productielijn die de opdrachten van de hacker uitvoert.

Bliksemafleider in robotvorm

Maar in werkelijkheid simuleert hij die commando’s alleen maar. Vanaf afstand lijkt ‘de machine’ dus perfect te luisteren. Terwijl in realiteit HoneyBot alarm slaat en zoveel mogelijk gegevens over de indringer probeert te achterhalen. Op die manier beschermt hij dus zijn echte collega-robots en machines in de fabriek.

“Onze HoneyBot is het bewijs dat traditionele beveiligingsconcepten voor computernetwerken perfect toepasbaar zijn in andere domeinen. Met de nodige aanpassingen”, vertelt Virginia Tech-studente Celine Irvene. Maar waarom investeren in een robot in plaats van een pure computeroplossing? “Geloofwaardigheid. Als een ervaren hacker voelt dat er iets niet klopt, zal hij niet in de val trappen. En zijn aanvallen richten op de echte machines.”

Er is nog geen informatie over wanneer de technologie marktrijp is.