Hoe het allemaal begon

Nieuwsoverzicht Back to news

3 december 1987. Toen zaten vier heren samen bij notaris Lenaerts om een vennootschap op te richten. Die zou luisteren naar de naam Industriële Mechanisatie en Automatisatie. Eén van die mannen was André Vandeput, samen met Marc en Peter (André zijn 2 broers), en Stefan Frisson zijn zij de stichters van IMA. André blikt terug op die tijd…

Bij mijn vorig bedrijf IMES werd Stefan Frisson aangeworven om de afdeling pneumatica te leiden. En de verkoop van componenten verder te stroomlijnen. Naast de verkoop van de componenten werd ook gevraagd om de sturingsschema’s te ontwerpen. Snel daarna kwam ook de vraag om de pneumatische circuits te bouwen.

Zo ontdekten we dat er een grote markt was in de machinebouw op maat. Zo ontstond 30 jaar geleden een nieuwe vennootschap met mijn twee broers, Stefan en ikzelf als partners. Onze eerste uitvalsbasis was Kiewit Hasselt, maar al snel volgde een nieuwe locatie in Houthalen.

Aanvankelijk waren het eerder kleinere machines, maar stapsgewijs volgden de grotere opdrachten. Het eerste grote project kwam van Philips Hasselt: een machine voor de assemblage van onderdelen van cassetterecorders.

Toen we het order binnenhaalden, liet de directeur van Philips me weten dat de tweede aanbieder 50% duurder was. U kan zich voorstellen dat ik dit project met de zweetdruppels op het voorhoofd heb opgevolgd…

Toen de eerste oplevering moest plaatsvinden, besliste Philips om de productie van de cassettes stop te zetten. Ze werden vervangen door de CD-speler.

De eerste bedrijfshal in de Meerstraat, nu beter bekend als de Industriezone Centrum-Zuid.

In 2005, op hetzelfde ogenblik dat ik IMES verkocht, ging Stefan met pensioen en nam ik zelf de leiding over IMA. Na een aantal jaren waarin ik binnen mijn vakdomein een aantal optimaliseringen doorvoerde, brak ook voor mij een nieuwe periode aan.

Naarmate het einde van mijn loopbaan nadert, komt ook de continuïteit van IMA ter sprake. Al snel toonde het management interesse en volgde reeds in 2014 een eerste beperkte stap in het kapitaal van IMA. Een garantie op de persoonlijke betrokkenheid van de directieleden is zo verzekerd.