Een huis metselen in twee dagen

Nieuwsoverzicht Back to news

1.000 bakstenen per uur. En dat 24/7. Maak kennis met metselrobot Hadrian X van het Australische bedrijf Fastbricks Robotics.

“Al sinds de Industriële Revolutie waren er pogingen om het muurbouwproces te automatiseren. Mij is het eindelijk gelukt.”

Dat zegt Mark Pivac, de man achter Fastbricks Solutions. En dus ook achter Hadrian X, vernoemd naar de Muur van Hadrianus. Die vormde de noordelijke grens van het Romeinse Britannia, nu Engeland en Wales.

Hadrian X is een mobiele metselrobot. Hij bestaat uit een robotarm gemonteerd op een vrachtwagen. Een kleine heftruck bevoorraadt de installatie. De stenen gaan dan via een rollenbaan naar de robotarm. Daar pakt een soort klauw de steen af en plaatst ‘m op de juiste plaats. Die juiste plaats bepaalt Hadrian X op basis van een 3D-ontwerp van de te bouwen woning.

150 HUIZEN PER JAAR

“Deze robot werkt sneller, preciezer en veiliger dan een metselaar. En ook 24/7. Hadrian X kan dan ook tot 150 huizen per jaar aan.”

Moet de doorsnee metselaar dan vrezen voor zijn job? “Je kan deze robot ook zien als een antwoord op de hoge gemiddelde leeftijd van metselaars. Terwijl de instroom van jonge metselaars laag is”, laat Mark weten aan de Australische nieuwswebsite PerthNow. Benieuwd of hij met Hadrian X zijn steentje zal kunnen bijdragen aan deze problematiek…