Safety retrofit voor Total

Nieuwsoverzicht Back to news

Pilz de risicoanalyse en detailstudies. Wij de eigenlijke installatie van de safety retrofit. En voor Total Ertvelde een  fabriek die voldoet aan de meest recente veiligheidseisen.

Total is een olie- en gasmaatschappij. Eén van de grootste wereldwijd. Het Franse merk telt in België bijna 5.000 werknemers verspreid over verschillende vestigingen.

In Ertvelde hebben ze een afvulfabriek voor smeermiddelen: vijf mengers, zeven afvullijnen, een centraal conveyorsysteem, een full automatisch magazijn en laadkades. Veiligheid is een absolute waarde waar Total dagdagelijks rekening mee houdt. Hun ambitie: installaties die conform zijn met de strengste veiligheidseisen.

PRIORITEIT NUMMER ÉÉN: HET CONVEYORSYSTEEM

Voor de risicoanalyse en het veiligheidsconcept deed Total beroep op Pilz, specialist op gebied van industriële automatisering. Pilz legt een speciale focus op machineveiligheid, en biedt naast producten ook een doorgedreven dienstverlenging in dit kader aan. Uit de risicoanalyse bleek dat het centrale conveyorsysteem de hoogste prioriteit was.

De andere aandachtsgebieden zijn tijdens volgende fases aan de beurt. Op dit conveyorsysteem komen alle paletten van de afvullijnen samen. Om dan doorgestuurd te worden naar de laadkades of het magazijn.

VERSCHILLENDE SPECIALISATIES ONDER ÉÉN DAK

Samen met Total ging Pilz op zoek naar een partner die de installatie kon uitvoeren. Wij van IMA kwamen als winnaar uit de bus. Onze expertise in zowel mechanica, besturingstechnieken als de eigenlijke installatiewerken gaven de doorslag. En die combinatie was nodig.

Want het project was vrij complex: de te implementeren risicoreducties waren een mix van mechanische constructies en elektrische installaties. Wij plaatsten de veiligheidshekken, integreerden de PLC, implementeerden de lichtgordijnen en elektriciteitskasten…

WEEKENDWERK

Alle voorbereidende werken voerden we uit buiten de werkuren en in de weekends. Op die manier beperkten we de hinder voor de Total-medewerkers tot een minimum. Zo kon de productie op volle toeren blijven draaien. De overschakeling zelf gebeurde tussen kerst en Nieuwjaar.

Het resultaat voor Total Ertvelde is een volgende stap naar een fabriek die voldoet aan de meeste strenge veiligheidsnormeringen. En voor ons: een officieel samenwerkingsverband met Pilz.