ARTIKEL IN MOTION CONTROL MET IMA EN SCHUNK

Nieuwsoverzicht Back to news

IMA ONTWIKKELT ASSEMBLAGECEL MET GRIJPERS VAN SCHUNK

Onder de slogan ‘U het product, wij de machine’ maakt IMA innovatieve en kwalitatieve prototypemachines op maat van hun klanten. Hun laatste creatie is een automatische cel die verschillende machines assembleert. Om dit te realiseren, rekenden ze op SCHUNK: zij boden hen de gepaste grijpers aan, zodat de assemblagecel alle varianten kan verwerken.

ASSEMBLAGECEL OP MAAT

IMA ontwierp en fabriceerde een automatische assemblagecel op vraag van hun klant. Die klopten met een business case aan bij IMA om hun knoop te ontwarren.

“We hebben geprobeerd om een logische flow te creëren binnen de cel met een bepaalde in- en uitvoermethode van de onderdelen”, steekt Mathias Naert, automation engineer bij IMA, van wal.

De knowhow van SCHUNK tijdens dit project was een duidelijk pluspunt

“Voor de assemblage was het noodzakelijk om verscheidene onderdelen te kunnen opnemen en verplaatsen. Daarnaast moesten er ook heel wat andere zaken – zoals kwaliteitscontroles – gebeuren. Daarvoor wordt er door de cel een logboek bijgehouden. Zo kan er op ieder moment perfect getraceerd worden wanneer een product werd verwerkt.”

WERKING VAN DE CEL

Aan de hand van karren en schuiven belaadt de operator de machine op meerdere locaties. De robot kan hieruit onderdelen picken en assembleren.

“De machine is zo voorzien dat er telkens een plek is om te laden en om te assembleren, waardoor de machine nooit stilstaat. Op het einde van de cyclus kan de operator het product uit de machine halen en nog eventuele manuele acties ondernemen.”

IMA
Kris Vidts (links), salesmanager Gripping bij SCHUNK, en Mathias Naert (rechts), softwareprogrammeur bij IMA, voor de assemblagecel

KEUZE VOOR SCHUNK

Gezien de techniciteit van dit project en het ruime productportfolio nam IMA de keuze om met SCHUNK samen te werken. De klantvraag was om een cel te ontwikkelen die in staat was om drie types machines te verwerken. Ieder type heeft specifieke onderdelen die variëren van diameter, grootte en gewicht. Deze complexiteit maakte het belangrijk om zoveel mogelijk diverse grijpers te hebben. Hierbij is ook de gevraagde precisie een uitdaging.

“Daar heeft SCHUNK ons enorm goed in begeleid. Ze dachten mee in dit project over de haalbaarheid en uitvoering van de grijpers en brachten ons perfect op de hoogte over andere nodige robottoebehoren, zoals wisselsystemen met doorvoer voor perslucht en elektrische signalen. Zo kan de robot de gepaste grijper nemen en automatisch wisselen naar een andere om het juiste onderdeel te maken. We zijn tevreden over de gebrachte kwaliteit, en ook de knowhow van SCHUNK in deze projecten was een duidelijk pluspunt.

Dit specifieke project is zo complex dat volgens Kris Vidts, salesmanager Gripping bij SCHUNK, de combinatie van techniek en portfolio volledig wordt benut.

“Door bij deze assemblagecel gebruik te maken van twee- en drievingerige parallelgrijpers spelen we flexibel in op de toegelaten ruimtes om de verschillende stukken te grijpen”, begint Kris.

Dankzij het snelwisselsysteem kan de robot probleemloos van grijper wisselen

“Daarbij wordt er ook gebruikgemaakt van een automatisch snelwisselsysteem geplaatst op de robotarm, zodat de robot probleemloos grijpers kan wisselen tijdens de assemblage en alle specifieke onderdelen kan monteren. Zowel de persluchtdoorvoer als het overbrengen van elektrische contacten blijft gegarandeerd doorheen het SCHUNK snelwisselsysteem. Hierdoor is er eveneens een continu afvragen van positie mogelijk. Het is onder andere deze combinatie van grijpers en robottoebehoren die de implementatie succesvol maakt.”

schunk
Twee van de drie grijpers die SCHUNK aanbood bij IMA en die de cel meer mogelijkheden bieden

VEILIGHEID

Al vanaf het begin was het voor IMA duidelijk dat de keuze voor een 6-assige robot optimaal was in dit project. Er dient immers een grote diversiteit aan producten te worden opgenomen en afgezet en dit op weinig toegankelijke plaatsen. Daarnaast is een dergelijke robot ook zeer flexibel bij design reviews van de producten. Het gebruik ervan opent natuurlijk wel de vraag over de veiligheid van de cel.

Mathias: “Om de veiligheid van de operator te garanderen, is de cel afgeschermd met een hek en meerdere deuren. Van zodra er een deur opent, wordt de robot op een veilige manier uitgeschakeld.” Daarbovenop zit er ook een veiligheid in de grijpers van SCHUNK. “Bij een noodstop zullen de grijpers een werkstuk of onderdeel nooit loslaten. Daarnaast zorgt de lock unit in de snelwisselsystemen ervoor dat deze bij het wegvallen van de druk niet mechanisch loskomen.”

Tijdens dit project werden beide firma’s uitgedaagd om tot het uiterste te gaan. Dankzij de technische kennis en het ruime gamma van SCHUNK is hier sprake van een geslaagde samenwerking met een efficiënte oplossing.

Bekijk het volledige artikel op de website van Motion Control (met video’s)