Complex laswerk? Nils gaat geen uitdaging uit de weg.

Nieuwsoverzicht Back to news

In de Mens achter de machine laten we onze medewerkers aan het woord. Over hun werk bij IMA, de collega’s en wat hen bezighoudt na de werkuren. We vragen hen ook om te poseren met een voorwerp dat typisch is voor hun job. Nils, onze lasser, bracht een lashelm mee.

“Mijn lashelm heb ik niet alleen mee voor de foto, ik heb hem voor mijn werk gewoonweg áltijd bij”, lacht Nils, “Las- en constructiewerk is mijn hoofdtaak bij IMA. Daar begin je niet aan zonder bescherming.”

Nils is gespecialiseerd in TIG-, MIG- en elektrodelassen, processen die veel vaardigheid vergen van de lasser, en een hoge kwaliteit opleveren. Bij TIG lassen moet je steeds met twee handen tegelijk werken: één om de lasdraad toe te voegen, en de ander om de lastoorts vast te houden. Niet voor mensen met twee linkerhanden, dus!

Foto: Laswerken aan het frame voor een testmachine die bovenleidingen voor treinstellen test. Lees meer hierover in de case van volgende week!

“Het voordeel van werken in de machine- en prototypebouw is de variatie”, vindt Nils, “Uniek bij IMA is dat we zowel in staal, inox als in aluminium kunnen lassen. De ene dag las ik grote frames, de andere dag is het precisiewerk, zoals pijplifting. Hoe fijner het laswerk, hoe liever! Maar, als het nodig is, spring ik ook bij in montage of uitwerk.”

“Nils heeft de gave om lasspanningen heel goed in te schatten, waardoor hij ook de procesflow zodanig kan aanpassen dat de nabewerking minimaal is.”

– Bart Aerens, Managing director IMA –

Na zijn opleiding ‘fotolassen specialisatie 7de jaar’ kon Nils direct aan de slag bij IMA. “Ondertussen werk ik hier al 11 jaar. Er is een goeie sfeer met onze vrijdagavonddrink, eens gaan eten, bollen of padellen. Ook leuk is dat ik met de fiets naar het werk kan.”

Nils deelt zijn kennis ondertussen ook als leerkracht ‘lassen’ in avondonderwijs. En, als hij niet aan het supporteren is voor één van zijn zoontjes op het voetbalveld, dan wel als duivenmelker voor zijn prijsduiven!