“Ik ben de man met de petten. En zo heb ik het graag”

Nieuwsoverzicht Back to news

In de Mens achter de machine laten we onze medewerkers aan het woord. Over hun werk hier, de collega’s en wat hen bezighoudt na de werkuren. We vragen hen ook om te poseren met een voorwerp dat typisch is voor hun job. Michiel De Bruycker bracht een pneumatische cilinder mee.

“Ik ben hier begonnen als monteur. Dan ben je verantwoordelijk voor de assemblage en bekabeling van de machine. En een pneumatische cilinder is één van die onderdelen die je monteert en aansluit.”

“Beetje bij beetje ben ik opgeschoven richting bureau. Of ik eens een stuktekening wou maken. De vragen werden steeds complexer. Tot ik ten slotte hele machines zat te ontwerpen. En zo evolureerde ik naar een fulltime ontwerper. Maar als het druk is in het atelier, spring ik wel nog bij. Die afwisseling vind ik fijn.”

“Ik hou van afwisseling. Tussen werken met mijn handen en mijn hoofd. Tussen praktijk en theorie.”

“Vroeger werkte ik als monteur in een vrachtwagengarage. En voor ik het wist, deed ik ook een deel van de boekhouding (lacht). Ik ben altijd de man met de verschillende petten geweest, en zo heb ik het graag.”

“Die praktijkervaring komt me nu ongelooflijk van pas. Al die praktische kennis neem ik mee naar mijn ontwerpen. En vice versa. Hoe gaan we dat monteren? Is dit wel mogelijk? Is dat achteraf ook makkelijk te onderhouden? Ik wissel af tussen mijn theoretische pet van ontwerper en functionele pet van monteur.”

“Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in iets te maken. Iets nieuw. Iets dat nog nooit is gemaakt. En dat vind ik hier. Elke vraag hier is een nieuwe uitdaging. Naar materialen. Naar technologie. Hoe omgevingsfactoren inwerken op de machine en het eindproduct. We hebben ooit een machine ontworpen voor een plantenkwekerij. Een plant is iets ongelooflijk temperatuurgevoelig. En die temperatuur heeft dan weer invloed op de textuur van de potgrond. In welke mate dat die kleeft, bijvoorbeeld. Daar moet je allemaal rekening mee houden. Ik vind het ongelooflijk boeiend om daarover na te denken.”

“Bij IMA sleutel ik aan machines en ontwerpen. Thuis aan muzieknummers en oude auto’s.”

“Ik snap dat nieuwe dingen sommige mensen afschrikken. Maar ik zie het als een uitdaging. In mijn job moet je durven proberen en fouten maken.”

En wat als Michiel niet aan machines of ontwerpen zit te sleutelen? “Dan sleutel ik aan nummers of auto’s. Ik ben veel met muziek bezig. Auto’s zijn mijn andere passie. Ik koop oude modellen en knap die op. BMW’tjes, bijvoorbeeld. Nu ben ik bezig aan een oude Ford. Om dan weer door te verkopen. Ook daar wil ik steeds weer die nieuwe uitdaging.”