“Anderen gaan problemen uit de weg. Ik moet er net voor openstaan.”

Nieuwsoverzicht Back to news

In de Mens achter de machine laten we onze medewerkers aan het woord. Over hun werk hier, de collega’s en wat hen bezighoudt na de werkuren. We vragen hen ook om te poseren met een voorwerp dat typisch is voor hun job. Onze automation engineer Silas Verheye bracht een miniatuurversie van een robotarm mee.

“Tijdens de ontwerpfase sta ik onder meer in voor de robotsimulaties. Wat voor type hebben we nodig? Waar gaan we ‘m positioneren? Maar een robotarm is natuurlijk maar één van de mogelijke oplossingen voor een automatisatievraagstuk. Daarnaast programmeer ik. In een latere fase schrijf ik de code die de machine aanstuurt. Ook tijdens de allerlaatste stap ben ik aan zet: de integratie on site. Het finetunen ter plaatse, zeg maar.”

Welke karaktereigenschappen zijn volgens Silas onmisbaar voor een goede automation engineer? “Drie dingen: dat je analytisch, creatief en een problem solver bent.”

“Een nieuw project betekent een waaier aan mogelijkheden. Het vraagt creativiteit om die mogelijkheden te zien.”

“Creatief omdat wij als machinebouwer een prototypebouwer zijn. Elke machine is anders. Omdat elke vraag anders is. Dat betekent dat de oplossing ook altijd anders is. Dan komt dat problem solven naar boven. Want je moet elk onderdeel uitdokteren om tot een oplossing te komen. Dat betekent forums afschuimen, overleggen met robotfabrikanten, handleidingen lezen… Als je niet graag manuals leest, word dan alsjeblieft geen automation engineer (lacht). Ik weet het niet, bestaat niet. Dat moet Ik weet het nóg niet zijn. Je moet bereid zijn om constant bij te leren.”

“Dat problem solven heb je ook nodig on site, tijdens de oplevering. Dat is elke keer weer de ultieme test voor de machine die we bouwden. Daar komen al die maanden werk samen. Het is de eerste keer dat onze installatie meedraait in dat specifieke productieproces. Dan stoot je sowieso op verbeteringen. Of details die anders moeten.”

Machine opleveren

“Dan is het aan mij om die laatste procenten goed te zetten. En om eventuele mankementen daar ter plekke op te lossen. Problemen oplossen, is dus een belangrijk deel van mijn job. Hoe goed ik omga met die uitdagingen, bepaalt hoe goed ik die job kan uitvoeren.”

“Achter je laptop hier op bureau is problem solving één ding. Maar on site is dat toch iets anders: dan kijkt je klant mee. Daar moet je mee om kunnen. Je moet rustig blijven en het grotere plaatje zien. Want een probleem kan komen door het mechanische, elektrische of softwarematige gedeelte. Daarvoor is dat analytische belangrijk. Eens je de oorzaak kent, moet je het nog kunnen oplossen. Door de code aan te passen, met de moersleutel iets bij te regelen of met je voltmeter de stuurbordenkast in te duiken.”

“Ik ben het laatste IMA-gezicht dat onze klanten zien. Dat brengt toch een zekere verantwoordelijkheid met zich mee.”

“Anderen gaan onverwachte omstandigheden uit de weg, ik moet er net voor openstaan. Als het stopt bij ’t Werkt niet, dan gaat het niet lukken. Ik moet ervoor zorgen dat die machine op het einde van de rit precies doet wat de klant verwacht. Natuurlijk is dat een effort van ons hele team, maar ik moet ‘m wel binnenkoppen. Ik ben het laatste IMA-gezicht dat de klant ziet. Dat brengt toch een zekere verantwoordelijkheid met zich mee.”

“Techniek heeft me altijd geïnteresseerd. Dingen openvijzen, kijken hoe iets werkt. Het was eigenlijk logisch dat ik een technische opleiding zou volgen, het is uiteindelijk een bachelor automation geworden.”

“Ik werkte eerst als storingstechnieker: in die job heb ik problemen leren oplossen. Daarna werkte ik als automation engineer bij een productiebedrijf. Daar was ik verantwoordelijk voor alles wat met automatisatie te maken had. Daar leerde ik zelfstandig te zijn. Hier bij IMA komt dat allemaal mooi samen.”

En wat als Silas ’s avonds de IMA-deuren achter zich dichttrekt? “Dan gaat mijn tijd naar mijn gezin – ik heb twee dochters. Of naar sport: ik ben een fervente squasher. Perfect om me eens fysiek af te beulen en mijn hoofd leeg te maken”, besluit Silas. Het is een heel tactische sport, dus er is geen ruimte om aan iets anders te denken.”