Cases

Een geautomatiseerde ‘dark room’ machineCase

Klant: Agfa Gevaert

Dienst: Automation

Sector: Lichtgevoelige film - Medical

Cases

Een geautomatiseerde ‘dark room’ machineCase

Client: Agfa Gevaert

Service: Automation

Sector: Lichtgevoelige film - Medical

Een geautomatiseerde ‘dark room’ machine

Ultimate Responsive Image Slider Plugin Powered By Weblizar

Uitdaging

Hoe maak je van lichtgevoelige film op rol stevige pakketjes met handelbare vellen? Tot nu was het verpakken van de filmvellen pure handenarbeid. Omdat de film erg gevoelig is voor sluier – zowel door druk als door overbelichting – kan je de stapel niet zomaar stevig vastpakken om mooi uit te lijnen. Daardoor is het geen sinecure om deze manueel in de speciale aluminium zak te stoppen zonder ezelsoren te veroorzaken of de verpakking te doorprikken.

De klant zocht ook een oplossing om efficiënt verschillende formaten te verwerken. Bovendien moet het proces stofvrij en in het donker verlopen. Lichtgevoelige film die belicht wordt is namelijk niet meer bruikbaar. Aan uitdagingen geen gebrek!

Oplossing

Door het verpakkingsproces te automatiseren zijn we erin geslaagd voor elk van bovengenoemde uitdagingen een oplossing te ontwikkelen.

De film op rol wordt machinaal in de gewenste formaten gesneden en gestapeld. Daarna volgt het verpakkingsproces dat IMA volledig automatiseerde. In de video zie je hoe de stapels film samengebracht en perfect uitgelijnd worden. Hierbij is de druk zo afgesteld dat er geen druksluier ontstaat. De vellen glijden ook niet weg zoals manueel het geval kan zijn.

YouTube video

Normaal gebeurt de detectie door middel van een lichtsignaal, maar hier zou het licht de lichtgevoelige film beschadigen. Daarom hanteren we het ‘dark room’ principe met speciale ledvrije sensoren. De operator heeft hier dus een minimaal zicht, maar kan het proces wel volgen op het scherm en via nachtzichtcamera’s.

Niet alleen licht, maar ook stof veroorzaken kwaliteitsproblemen tijdens het vacuüm trekken van de zak. Daarom staat de machine opgesteld in een stofvrije ruimte en hebben we ervoor gezorgd dat, bij alle bewegingen die de machine maakt, er geen stof vrij komt die zich aan de film zou kunnen hechten.

Vervolgens wordt de stapel in een flexibele aluminium zak met speciale coating geschoven, vacuüm getrokken en dichtgelast. Dit gebeurt met zoveel precisie dat er geen gevaar is voor doorprikking of schuine pakken. Met behulp van een robot wordt elk pakket op een transportband gelegd voor verdere verpakking in dozen.

Meerwaarde

Het automatiseringsproces schakelt alle risico’s uit die vaak voorkomen bij manuele verpakking van de lichtgevoelige film. Kreuken, ezelsoren, sluier, schuine stapels, doorprikte verpakking, … zijn verleden tijd. Het proces heeft een hogere output en de pakketjes kostbare film zijn van betere kwaliteit. Een absolute meerwaarde voor een medisch product van levensbelang!

Vragen over machinebouw?

Aarzel niet ons te contacteren!

Celine IMA

Céline helpt u graag verder!

T 050 38 56 66
E sales@ima-nv.be
Stel je vraag

Questions About machine building?

Don’t hesitate to contact us!

Joris IMA

Céline will help you!

T 050 38 56 66
E sales@ima-nv.be
Ask your question