Proof of concept: de testopstelling die uw kans op slagen bepaalt

Nieuwsoverzicht Back to news

Als het nooit eerder is gedaan… hoe kan u dan 100% zeker zijn dat het zal werken? Een vraag waar wij van IMA in sommige projecten tegenaan lopen. Want onze engineering vertrekt vaak van een blanco blad. De oplossing? Een proof of concept.

Een proof of concept is een testopstelling die aantoont of een bepaald automatiseringsconcept kans van slagen heeft. Het doel is om foute vooraannames uit te sluiten en zoveel mogelijk risico’s uit het project te halen. Dit laat ons toe om tijdens de conceptstudie tijdig een vals spoor te verlaten. Een proof of concept is niet hetzelfde als een miniatuurversie van de volledige machine. Het is wél een set-up van één of meerdere kritische processtappen binnen het automatiseringsconcept van die machine.

In ’t klein

Denk bijvoorbeeld aan een robothand die een bepaald plastic zakje opent. Zal die zak doorscheuren? Zal statische elektriciteit de handeling beïnvloeden? We kunnen daarover discussiëren en filosoferen, maar het blijft gissen. Simpelweg omdat dat type robothand nog nooit dat specifieke zakje in die bepaalde machine set-up heeft geopend. There’s only one way to find out: testen. Dus bouwen we een testopstelling en simuleren we dat onderdeel van de machine. Want als die handeling onuitvoerbaar blijkt, moeten we op zoek naar een andere oplossing.

Niet altijd nuttig

Is zo’n proof of concept dan standaard? Neen. Omdat we voor bepaalde ontwerpen wél kunnen terugvallen op vorige ervaringen. Uiteraard met respect voor de vertrouwelijkheid van onze klanten. Zo zijn we bijvoorbeeld zeker dat een klassiek transportsysteem een bepaald product van punt A naar punt B zal brengen.

Wanneer is zo’n testopstelling wél nuttig? Bij wat wij procesbehandelingen noemen. De manier waarop een bepaald voorwerp reageert op een mechanische ingreep. Het plastic zakje van daarnet, bijvoorbeeld. Of de manier waarop een product van een chute – een soort glijbaan – glijdt, om een ander voorbeeld te noemen. We testen of deze kritische handeling goed wordt uitgevoerd, met een hoge herhaalnauwkeurigheid.

Conclusie?

Tijdens de engineeringsfase moet elke stap kloppen. Daarom is een proof of concept soms een cruciale fase tijdens de conceptstudie. En is het zijn beperkte investering op het einde van de rit dubbel en dik waard.