Cases

Robotcel voor ultraprecieze dichting van accubox Land RoverCase

Klant: Polytec-group

Dienst: Automation

Sector: Automotive

Cases

Robotcel voor ultraprecieze dichting van accubox Land RoverCase

Client: Polytec-group

Service: Automation

Sector: Automotive

Robotcel voor ultraprecieze dichting van accubox Land Rover

Stap 1: opmeten

Stap 1: opmeten

Stap 2: plasmabehandeling

Stap 2: plasmabehandeling

Stap 2: plasmabehandeling

Stap 2: plasmabehandeling

Stap 3: seal aanbrengen

Stap 3: seal aanbrengen

Stap 5: uitharden

Stap 5: uitharden

Kwaliteitsgarantie

Kwaliteitsgarantie

Ultimate Responsive Image Slider Plugin Powered By Weblizar

Uitdaging

We kregen de vraag om de kunststof box, waarin de batterij van een Land Rover bevestigd zal worden, te voorzien van een sealing. Deze box, vervaardigd uit glasvezelgevuld polypropyleen, is voor dit proces echter onvoldoende maatvast. Dat maakt het bijzonder uitdagend om de dichting exact en gelijkmatig aan te brengen. Om telkens op de juiste plaats een seal te kunnen aanbrengen meten we elk stuk heel precies op voor het de verschillende stappen ondergaat.

Oplossing

IMA ontwierp een robotcel om het volledige proces te automatiseren. De operator legt telkens 1 of 2 stuks in een schuif die de robot één voor één opneemt. In dit geval werken we met een Fanuc robot.

Deze doorloopt de volgende stappen:

Stap 1: opmeten
Omdat de deel tot deel variatie groter is dan het proces vereist, doen we een precieze opmeting via een 3D-camera. Elk stuk is gelabeld. De respectievelijke afmetingen worden getoond op de display, en ook bewaard in een database. Vervolgens corrigeert de robot zich op basis van de gemeten waarden, een technisch hoogstandje!

Stap 2: plasmabehandeling
Dat is een voorbehandeling om de hechting van de seal te verbeteren.

Stap 3: seal aanbrengen
Voor het maken van een perfecte dichting brengen we een 1K PU aan dat met stikstof een schuim vormt. De exacte verhouding vinden tussen beide componenten is een uitdaging. We moeten namelijk rekening houden met verschillende procesparameters, zoals druk, debiet, tijd en temperatuur.

Stap 4: drogen
Voor een sneller en egaler droogresultaat wordt er gedestilleerd water op de seal gesprayd.

Stap 5: uitharden
Het stuk wordt op een automatische uitvoerband gelegd waar het 12 cycli kan uitharden voor het opnieuw bij de operator terecht komt.

Kwaliteitsgarantie

Om zeker te zijn dat er geen enkel ‘fout’ stuk afgeleverd wordt, voorzien we een afwijsscenario. Dit kan, bijvoorbeeld, het geval zijn als de camera vaststelt dat de getolereerde afmetingen overschreden zijn, of als er een probleem is met de procesparameters van de sealmodule. In dergelijke gevallen gaat de robot het stuk in uitneempositie zetten, zodat de operator het veilig uit de robotcel kan nemen.

William Engelen – Plant Polytec Roosendaal – Manufacturing Engineer:

“We hebben regelmatig complexe montageprocessen met steeds weer specifieke uitdagingen. Samen met onze specifieke productkennis gaat IMA hier vervolgens een machine voor ontwerpen en bouwen. De machines die IMA voor ons bouwt kenmerken zich als zeer goed doordacht, mechanisch robuust en besturingstechnisch heel intelligent. De projecten karakteriseren zich door de open communicatie en constructief overleg. IMA is een firma die voor zichzelf de lat hoog legt, waardoor ik me eigenlijk nooit zorgen maak over het eindresultaat.”

Meerwaarde

Het volgen van de complexe 3D-contour is enkel mogelijk dankzij de precisie van de robot en camera. Zo slagen we erin de laagdikte van de seal overal uniform aan te brengen, wat essentieel is voor de dichting van de accubox en onmogelijk manueel te realiseren.

Vragen over machinebouw?

Aarzel niet ons te contacteren!

Celine IMA

Céline helpt u graag verder!

T 050 38 56 66
E sales@ima-nv.be
Stel je vraag

Questions About machine building?

Don’t hesitate to contact us!

Joris IMA

Céline will help you!

T 050 38 56 66
E sales@ima-nv.be
Ask your question